Filolabo | 8 thema's, 8 sprekers

 

 

12.09.17

Via de autosnelweg de wijde wereld in: de vrijheid van het autorijden

 

De wereld is klein geworden. Willen we ergens heen, hoe afgelegen ook, de auto brengt ons er naar toe. Geen bestemming is nog onbereikbaar. De auto heeft ons bijna letterlijk een grenzeloze vrijheid gegeven. Of denken we dit alleen maar? Vandaag staan we vaker stil, dan we lijken te rijden. Rijden geeft geen gevoel van vrijheid meer, maar eerder eentje van ergernis. Blijkt de vrijheid die de auto ons ooit bood, een vergiftigd geschenk? Iets om over na te denken op weg naar het Filolabo, en hopelijk ook op de terugweg…

 

10.10.17

Van zomer- naar winteruur: de winst van slaap

 

Binnenkort gaan we van het zomeruur terug naar het winteruur. De klok een uurtje terug! Waarom maakt dat zovelen blij? Omdat we een uurtje langer mogen slapen, luidt het antwoord dan. Slapen, de favoriete bezigheid van het kind en het ultieme verlangen van zijn ouders. Waarom vertoeven we ze graag tussen onze lakens? Ook verschillende filosofen vertoefden graag in bed. Waarom toch?

 

14.11.17

De dood: een (on)welgekomen gast?

 

De dood is een onderwerp waar we het liefst met een grote boog omheen lopen. Voor de ene het moment van de waarheid, voor de andere simpelweg het eindpunt. Voor allen de rover in de nacht die ons het laatste moment met een dierbare ontnam. Volgens de filosoof Heidegger wordt de dood onvoldoende gewaardeerd. Zij biedt ons net een horizont, waartegen ons leven betekenis krijgt, want wat is de zin van een leven dat voor altijd duurt?

 

12.12.17

Lint en verpakkingspapier: de filosofie van Kerstmis

 

Bij de meesten onder ons staat hij al: de kerstboom. Getooid met lichtjes en versierd met een rijke verzameling bontgekleurde ballen. Onderaan gestut door vele cadeautjes. Zo veel zelfs dat het kerststalletje niet meer zichtbaar is. Of staat dat er zelfs niet meer? Welke betekenis heeft kerstmis nog, zonder het religieuze verhaal waar het ooit rond georganiseerd werd? Of heeft het dat verhaal eigenlijk niet meer nodig… ?

 

09.01.18

Wie staart er naar ons terug in de spiegel: het raadsel van de mens

 

De mens is een raadsel voor zichzelf. Hele dagen brengen we bij onszelf en anderen door, maar wie zijn we eigenlijk voor onszelf? Voor anderen? En wie zijn anderen voor ons? Het is één van de meest fundamentele filosofische vragen… waar heel wat antwoorden op werden gegeven. Wie zie jij in de spiegel wanneer je je ’s morgens klaar maakt om te gaan werken? Wie zie jij wanneer je de straat op wandelt? Wie ben jij voor jezelf? En wie is de andere voor jou?

 

13.02.18

Wijsheden over de tijd en het verstrijken ervan…

 

“De tijd gaat snel, gebruik haar wel”, luidt het Vlaamse spreekwoord. Wij lijken vandaag meer dan ooit bezeten door de tijd, en bekommerd om de vraag of wij haar wel nuttig gebruiken. We hollen aan één stuk door, in een race tegen de tijd. Waar is echter de tijd dat wij kwistig van onze tijd genoten? Haar verspilde? Waarom is het voor ons zo moeilijk geworden om ergens onze tijd voor te nemen? Sinds wanneer is tijd zo een schaars goed? En waarover hebben we het juist, wanneer we over tijd spreken?

 

13.03.18

Keramieken vazen en schilderijtjes uit IKEA: kan ook kleine kunst redden?

 

Ieder huishouden heeft er wel één. Eén of ander kunstwerkje, ons in de maag gesplitst door een familielid of vriend die zich aan de kunsten heeft gewaagd. Of waartoe we ons door een scherp prijsje lieten verleiden in een woon- of decoratiewinkel. Hebben we ons inderdaad in de luren laten leggen, of komen die gekke objecten tegemoet aan een diepere behoefte? En aan welk verlangen komt de kunst dan juist tegemoet?

 

17.04.18

Tussen reisbrochures en vakantieplannen: waarom reizen wij?

 

Velen hebben al geboekt: hun jaarlijks reisje naar de zon. Maar vanwaar het verlangen om ieder jaar minstens één keer het eigen land te verlaten, en een andere bestemming op te zoeken? Een vlucht voor het bekende? Of een nieuwsgierigheid naar het onbekende? Dat reizen vragen oproept, staat buiten kijf. Dat wist de Vlaamse dichter Herman de Coninck ook al, toen hij schreef dat “reizen een manier is om vragen te stellen die je thuis niet stelt. Niet per se over het land in kwestie zelf, maar over jezelf…”