FILOFEESTWEEK ROND KARL MARX

 

“De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd,

het komt erop aan haar te veranderen.”

(Karl Marx)

 

Vzw Zin organiseert ism CC Het Gasthuis in november een week lang een boeiend filosofisch aanbod rond de figuur van Karl Marx.

 

Net 200 jaar geleden werd Karl Marx geboren. Hij groeit uit tot een van de grootste denkers van de 19e eeuw, maar ook in de 20ste eeuw en vandaag oefent hij nog een enorme invloed uit. Met zijn filosofie uit hij harde kritiek op de gangbare religie en filosofie, maar ook op het rechtssysteem, de politiek en de burgerlijke maatschappij. Maar hij is ook hoopvol: de maatschappelijke tegenstellingen zullen volgens hem onvermijdelijk tot uitbarsting komen in een proletarische revolutie. En die zal volgens Marx op haar beurt leiden tot een communistische samenleving zonder uitbuiting en vervreemding!

 

Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’. Wat blijft er vandaag nog over van zijn maatschappelijke analyse en zijn droom? Tijdens de filofeestweek belichten we de sterktes en zwaktes van Marx’ denken.

 

Data | 13, 14, 15 & 16 november

Start & einde van elke activiteit | 20.00u tot 22.00u

Waar | CC Het Gasthuis - Gasthuisstraat 22 - 3200 Aarschot

Prijs |filocafé gratis, lezing Marx 5.00€, film The Young Marx 5.00 €, monoloog Marx 20.00 €

Tickets |klik hier

 

 

 

Het Filofeest is een verbindende samenwerking tussen CC Het Gasthuis Aarschot en vzw Zin